Co kolory mówią o warzywach i owocach?

To kolejne nasze warzywno -owocowe spotkanie. Klasa II weszła do nas ze śpiewem na ustach, śpiewali: „Jesienny mazurek”.

My odpowiedzieliśmy naszym Gościom piosenką: „Olimpiada w Jarzynowie”.

Po sprawdzeniu zadań domowych rozpoczęliśmy nasze „tęczowe spotkanie”, bo rzeczywiście rozpoczęła je tęcza – tęcza z warzyw i owoców.

Zaskoczone dzieci z podziwem patrzyły na ułożone na zdjęciu warzywa i owoce.

Dowiedziały się, że kolor w naszym pożywieniu ma wielkie znaczenie. Nasze posiłki, żeby dawały nam siłę i służyły zdrowiu, muszą być urozmaicone i właśnie kolorowe.

Okazuje się bowiem, że kolory warzyw i owoców odpowiadają za poszczególne organy i ich funkcjonowanie w naszym organizmie i oto warzywa i owoce, mające kolor:

- CZERWONY -  jak czerwona papryka, buraczki, truskawki, itd. korzystnie działają na serce i układ krążenia, regulują pracę układu pokarmowego i zapobiegają jego chorobom, wyrównują ciśnienie krwi.

-  POMARAŃCZOWY -  jak marchew, dynia, morele, brzoskwinie, pomarańcze, itd. są skarbnicą beta-karotenu, obniżają poziom cholesterolu, zapewniają młody wygląd i ładną opaleniznę.

- ŻÓŁTY -  jak cytryna, banan, melon, ananas, kukurydza, żółta papryka, itd. są bogactwem witaminy C, wzmacniają odporność, korzystnie działają na wzrok.

- ZIELONY - jak cukinia, szpinak, kapusta, sałata, ogórki, itd. usprawniają działanie wątroby, poprawiają stan naszej skóry, włosów i paznokci, dobrze działają na pamięć.

- FIOLETOWY - jak winogron, borówki, śliwki, owoce aronii i bzu, bakłażan, itd. opóźniają procesy starzenia, ułatwiają procesy trawienne, chronią przed cukrzycą.

- BIAŁY - jak czosnek, cebula, kalafior, por, itd. zawierają związki podnoszące odporność i zwalczają stany zapalne, dobrze leczą przeziębienie (np.: syrop z cebuli lub mleko z czosnkiem).

Na koniec pożytecznych rozważań znów zaproponowaliśmy drugoklasistom zadanie, tym razem losowali kolorowanki z warzywami. Zadanie polegało na pokolorowaniu wylosowanego warzywa i znalezieniu jak największej liczby ważnych informacji.

Na podsumowanie „tęczowego spotkania” wszyscy z apetytem jedliśmy pikle – jeden z przetworów z naszej jesiennej , babcinej spiżarni  Uśmiech

DZIĘKUJEMY za spotkanie!

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie

Zdjęcie